poskodbenasmuciscih

Preprečimo poškodbe na smučišču

16/12/2016

Zima je tu, smučišča so se odprla, bele strmine čakajo na nas. Ker se bližajo prazniki in počitnice bo veliko ljubiteljev smučanja med njim tudi veliko otrok in mladostnikov preživelo na smučiščih.

Najpomembneje, da pred začetkom smučarske sezone vsak ljubiteljski smučar razmisli, ali je nanjo dobro fizično pripravljen. Poleg tega je treba dobro preveriti tudi vso smučarsko opremo. Ravno pomanjkljiva telesna pripravljenost in nepravilna izbira smučarske opreme pa je pogosto vzrok takšnih in drugačnih poškodb na smučišču. Prvi smučarski dan nikar ne precenjujte svojih zmožnosti, zato si privoščite več vmesnih počitkov. Kot vsaka druga vadba naj se tudi ta začne z ogrevanjem. Pomembno je, da vključite vse glavne mišične strukture, ki jih uporabljate med smučanjem.

Poznavanje oznak in pravil vedenja na smučišču ter izkušnje nam omogočajo, da ravnamo v skladu z razmerami na smučišču in svojimi sposobnostimi ter se izogibamo situacijami, ki lahko vodijo do nesreč. Upoštevati moramo mednarodna smučarska pravila ( 10 FIS pravil) navodila in opozorila nadzornikov smučišč ter obvestilne in opozorilne znake, znake za prepoved in za obveznost.

Možnost nesreče oz. padca in posledične poškodbe se poveča tudi z uporabo zastarele, nevzdrževane opreme in opreme, ki ni primerne velikosti. Zelo pomembna dela opreme so smučarski čevlji in smučarska čelada. Smučarski čevlji morajo biti prave dolžine, širine in pravilne trdote. Tudi čelada mora biti skrbno izbrana, da ne omejuje smučarjevega vidnega polja in sluha. Prav tako ne sme biti prevelika ali pretesna. Pomemben del opreme je tudi zaščita hrbta t. i. “želva”, s katero se boste zaščitili hrbet in se z njo tudi bolj varno počutili.  V smučarskih oblačilih vam mora biti dovolj toplo in primerno veliko, da vam je udobno. Debelejše ni nujno toplejše. Časi, ko so bile debele puhovke edino merilo, da vam bo toplo, so minili. Tehnološko dovršeni materiali so lahki in tanjši, a kljub temu topli in trpežni, zato jim lahko zaupate. Pomembno je, da smo pravilno oblečeni, da  imamo kvaliteteno aktivno spodnje perilo. Priporočljiva je uporaba smučarskih očal, saj preprečujejo prekomerno solzenje na mrzlemu zraku ter varujejo pred bleščanjem, kar omogoča dobro vidljivost tudi ob vetru in na smučišču, kjer se hitro izmenjujejo sončni in senčni predeli. Za užitek in varnost na snegu so potrebne tudi dobro pripravljene smuči. Zato pred pričetkom smučarske sezone odnesite svoje smuči na servis, kjer bodo preverili, ali so vaše vezi varne in pravilno nastavljene. Nevodljive smuči povečujejo nevarnost nezgode.

Pred neprijetnostmi na smučišču se še dodatno zavarujte

Z upoštevanjem navedenih ukrepov lahko zagotovo preprečimo marsikatero smučarsko poškodbo. Le tako bo smučanje zares pravi užitek.